Je bent hier: Home > Extra's > Omgevingsinformatie

Omgevingsinformatie

Het provinciaal domein De Gavers ligt aan de voet van de Oudenberg, tussen de schilderachtige hellingen van de Vlaamse Ardennen en de Dendervallei.   

Niet alleen in het domein maar ook rondom zijn er tal van bezienswaardigheden. 

Kapel op de Oudenberg

Op de flanken van de Oudenberg treedt je in de voetsporen van de Graaf Van Vlaanderen. Rond een burcht nabij de Dender stichtte hij hier in 1068 Geraardsbergen.

Uit het prille begin zijn nog weinig restanten van bouwwerken meer overgebleven. Wat niet belet dat een wandeling door het bijwijlen sterk hellende stadscentrum, zoals langs de Oudenberg en de befaamde Muur, de moeite meer dan waard is.

Manneke Pis

  

Brussel en Geraardsbergen, beiden hebben ze een Manneken Pis. Maar dat van Geraardsbergen is het oudste. Veruit zelfs: het scheelt op de kop 160 jaar.

Het Geraardsbergs Manneken Pis heeft honderden kostuumpjes. Een groot aantal ervan staan permanent tentoongesteld in het Manneken Pis museum, naast de toeristische dienst in de lakenhallen van het stadhuis op de Markt.

Gebouw NMEC De Helix
(Bron:NMEC De Helix)

De Helix is een natuur- en milieueducatief centrum van de Vlaamse overheid en gelegen op een boogscheut van het domein.

Je kan er terecht voor allerhande activiteiten rond milieu en natuur.

De Helix is zowel voor scholen als voor individuelen toegankelijk.

Wereldwijd erkende mattentaart

   

Bij een bezoek aan de streek rond het domein mag je zeker niet vergeten van de wereldwijd erkende Geraardsbergse mattentaart te proeven !

Geraardsbergen biedt nog veel meer met o.a. het Raspaillebos, de Rietbeemd, het Moenebroeck, een klompenmaker, de Sint Adriaensabdij, ...